
|
27. sep. 2023
|
Bæredygtigt byggeri
Har du genbrug i tankerne, når du bygger?
Bæredygtigt byggeri er kommet for at blive, men hvordan griber du det egentlig an? Én metode er at bygge til ombyggelighed, hvor alle materialer kan tages ned og bruges igen.
Bæredygtighed har været på alles læber de seneste år. Også i byggebranchen, hvor bæredygtighed oftere og oftere indgår i kravene fra bygherrer til entreprenører og håndværkere.
Og her spiller byggemetoden en stor rolle. Ved at bygge til ombyggelighed kan du sikre, at alle materialer i byggeriet kan tages ned og genbruges i en anden sammenhæng. Kan de ikke direkte genbruges, bør du sikre dig, at de kan genanvendes i nye produktioner.
”Der er flere og flere, der tænker genbrug og genanvendelse ind i byggeriet ved for eksempel at benytte modulære opbygninger, som man kan rive ned og genbruge dele af igen,” forklarer Lars Jensen, der er projektudvikler hos Videnscenter for håndværk, bæredygtighed, klimarenovering og byggeri.
Modulære byggerier
Et eksempel på dette er det almene boligbyggeri Circle House i Lisbjerg uden for Aarhus. Circle House består af adskillige byggesystemer, der er sat sammen med skruer og beslag, så de kan skilles ad og genbruges. Målet er, at 90 % af materialerne skal kunne genbruges eller genanvendes.
Lars Jensen peger også på EcoCocon, der har udviklet et modulært byggesystem, der er baseret på 90 % halm og 10 % træ, så det kan returneres sikkert til naturen efter brug. Du kan også nemt tage de bæredygtige elementer ned og genbruge dem i andre byggesystemer.
Bæredygtige materialer
EcoCocon har brugt deres halmelementer til at bygge børnehaver, idrætshaller og enfamiliehuse over hele verden. Og de biobaserede byggematerialer er netop vejen frem ifølge Bjørk Fredslund Andersen, der også er projektudvikler hos Videnscenteret.
”Det kan fx være, at vi kommer træfiberisolering i væggen eller anvender lermaling, når vi maler vores stue. Måske dropper vi ligefrem at fylde beton i jorden, og sætter huset på jordskruer i stedet. Det handler om at være nysgerrig og stille de rigtige spørgsmål”, forklarer han.
Hver gang du får et byggemateriale i hænderne, skal du spørge dig selv: Hvad kan der ske med det her bagefter? Kan det genbruges, som det er, eller genanvendes på en ny måde?
”Så længe det ikke ender på deponi, er vi langt. At anvende det til energiproduktion kan lige gå an, men det bør ikke være målet. Der er gået en masse råstoffer og energi til at producere det enkelte byggemateriale, og det bør ikke gå til spilde,” forklarer Bjørk Andersen.
Sådan bygger du til ombyggelighed
1. Brug primært skruer, møtrikker og bolte, når du bygger.
2. Brug ensartede standardløsninger.
3. Brug letopløselige bindemidler, hvor det giver mening.
4. Brug produkter med kliksystem som fx trægulve og gipsvægge, der kan skilles ad igen.
Kilde: ’Bliv bedre til bæredygtighed’, 2020 - læs mere hos Videncenter for Energibesparelser i Bygninger